Vietnam Savaşı - Libertine

Vietnam Savaşı

Vietnam Savaşı Nasıl Başladı ?

Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam, tıpkı Kore' de olduğu gibi iki blok farklı görüşleri benimsemektedir.
Kuzey Vietnam SSCB'nin ve doğu bloğunun desteği altında kominizmi benimserken Güney Vietnam ABD'nin ve batı bloğunun desteği altında kapitalizmi benimsemişti.

Daha sonra Cenevre sözleşmesinde Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam'ın bir halk oylaması ile birleşerek Vietnam Cumhuriyeti olma kararı alındı. SSCB kontrolü altındaki Kuzey Vietnam oylamaya gitti ancak ABD kontrolü altındaki Güney Vietnam bu duruma karşı çıktı ve oylamaya gitmedi. ABD Güney Vietnam'a askeri ve maddi yardım sözü vererek bu birleşmeye katılmamasını istedi. 


Bunun üzerine Kuzey Vietnam savaş ilan etti ve Güney Vietnam'a girdi. Güney Vietnam, Amerikadan sözünü verdiği askeri yardımı göndermesini istedi. ABD 1965' de 100.000'e yakın Amerikan askeri gönderdi ancak Kuzey Vietnam ormanlık araziyi iyi kullandı, bubi tuzakları, mayınlar vb savaş taktikleri ile ABD'ye büyük kayıplar yaşattı. Bu nedenle yüzbin askerin yetersiz kaldığını gören ABD daha fazla asker gönderdi ve daha fazla kayıp yaşadı. Savaş boyunca 500.000 den fazla ABD askeri Vietnam'da bulundu ve yaklaşık 60.000 ABD askeri hayatını kaybetti. Bu büyük kayıplar ABD de olaylara sebep oldu, ABD deki aileler çocuklarımız ne uğruna ölüyor diyerek savaş karşıtı gösterilerde bulundular. Savaşa ABD'nin sebep olduğu, çok fazla insanın hayatını kaybetmesi ve çok fazla insanın işkenceye maruz kalması gibi nedenlerle dünyada Antiamerikancılık yükselmiş ve ABD kamuoyu, savaşa girilmesini sorgulamıştır.

Muhammed Ali Ve Vietnam Savaşı

Bu dönemde savaş için askere çağırılan, tüm zamanların en iyi boksörü olarak kabul edilen Muhammed Ali askere gitmeyi reddetti. "Vietkong(kuzey vietnamlılar) bana bir kötülük yapmadı ki ben neden onlarla savaşayım" diyerek savaşa ve askere gitmeye karşı çıktı, bunun üzerine askere gitmeyi reddetmek ve halkı askerlikten soğutmak gerekçeleri ile 5 yıl hapis cezası aldı. Müslüman olması da bu dönemde olmuştur. Lisans ve madalyaları da elinden alındı. Savaşa hayır direnişinin sembolü olmuştur.

ABD' nin Çekilmesi 

Büyük kayıplar yaşayan ABD 1973' de Vietnam' dan çekildi ancak Güney Vietnam' a silah ve maddi yardım yapmaya devam etti. 1975' de Kuzey Vietnam bölgeyi tamamen kontrolü altına alarak Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti' ni kurdu.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Kaptim yine bilgileri dogrudur inşallah rezil olmam ortamlarda kaynak yok cunku

    YanıtlaSil