Türkiye'nin Kore Savaşına Katılması - Libertine

Türkiye'nin Kore Savaşına Katılması

Türkiye 1950-1953 arasında süren Güney Kore ve Kuzey Kore Savaşına neden müdahil oldu? Basitçe açıklayalım.

İkinci dünya savaşından sonra Kore ikiye ayrılarak Güney Kore ve Kuzey Kore olmak üzere iki farklı ülke olarak sahneye çıktılar. Bu iki ülkeden Güney Kore ABD'nin desteklediği kapitalizm'i benimserken, Kuzey Kore ise SSCB(Rusya)'nin  desteklediği kominizm'i benimsemiştir. Zaten soğuk savaş döneminde oldukları için ABD ve SSCB her fırsatta dolaylı yoldan çeşitli rekabetler içine giriyorlardı.

NOT: Soğuk savaş dönemi denmesinin sebebi bu dönemde fiili olarak bir savaştan(çatışmadan) ziyade daha çok teknoloji, ekonomi ve diğer ülkeleri yanına çekme gayreti olmasıdır. Dolaylı yoldan çatışmalar olmuştur kore savaşı gibi.

Arkasına SSCB ve Çin'in de desteğini alarak gaza gelen Kuzey Kore Güney Koreye savaş ilan edip saldırıya geçti. Bunun üzerine ABD'desteklediği Güney Kore'ye yardım edilmesi için Birleşmiş Milletlere çağrıda bulundu, pek çok ülke Türkiye ile birlikte bu harekete katıldı. 

Kore Savaşı Anıtı


Türkiye savaşta ön saflarda ve etkin bir rol oynadı. Türkiye toplamda 5090 kişilik bir birlik ile savaşa katıldı. Savaşın başından 1953'teki ateşkese kadar geçen sürede toplam 14.936 Türk askeri Kore'de görev aldı. Bunların 721'i yaşamını yitirdi, 175'i kayboldu, 234'ü esir düştü ve 2147'si yaralandı. Böylelikle Türkiye yüzde 22'lik zayiat oranına ulaştı ve bu bakımdan ABD'nin ardından ikinci sırada yer aldı.

Peki Türkiye bu savaşa neden katılmak zorunda kaldı? Çünkü SSCB sürekli olarak Türkiye'yi boğazlar konusunda tehdit ediyor ve kontrolü ele almak istiyordu, diğer yandan da SSCB kominizmi de dayatıyordu. Bunlardan kurtulmak isteyen Türkiye ABD'ye sığındı ve kendisini Kore savaşında kanıtladı. Türkiye Kore savaşında hem etkili bir askeri gücü olduğunu kanıtladı hemde nesillerce unutulmıyacak bir vefa yarattı. Bu gün hala Güney Kore halkı Türkiye'den sevgiyle bahseder. ABD hem Türkiye'nin Kore savaşındaki başarısından hem de Türkiye'nin petrol ülkelerine yakın olan konumundan faydalanmak için üst kurma talebi nedenleri ile NATO'ya davet etti. 

Türkiyenin savaşa bir diğer katılma sebebi ise ABD'nin marshall planı ve truman doktrini yardımlarının kesintiye uğramamasıdır.

Sebep yöneticiler için her ne olursa olsun biz biliyoruz ki Türk halkı bu savaşa katılırken vicdanını dinliyordu, zulme uğrayana sırtını dönemedi. "AYLA" gibi pek çok yürek burkan hikayelerle dolu bir savaş oldu. 

Türk halkı her zaman olduğu gibi mazlumun yanında oldu.


Yorum Gönder

1 Yorumlar