Şeytan Kulesi - Libertine

Şeytan Kulesi

 Şeytan kulesi dendiğinde bir neslin aklına direkt olarak bir zamanların efsane mmorpg oyunu metin2 gelir. 

Ancak bu gün bahsedeceğimiz şeytan kulesi ABD' nin Wyoming eyaletinde bulunan doğal bir oluşumdur. Yaklaşık yüksekliği 390 metredir. Çok yüksek de değil aslında, peki bu yapıyı özel kılan nedir? 

Bu yapıyı özel kılan; çevresindeki düzlüğe karşın bir anda ortaya çıkması ve kayaç şekilleridir. Bu nedenlerle de üzerine kurgulanmış pek çok efsaneyi barındırır. 

Yerlilerin inanışına göre; bir akşam dışarıda dolaşan 7 kız kardeş çok büyük bir ayının saldırısına uğrar ve kaçmaya başlar. Kızlar ayıdan kaçmak için son çare olarak bir kayanın üzerine çıkarlar ve yüce ruha, onları ayıdan kurtarması için dua ederler. Yüce ruh onlara acır ve kayayı yer yüzünden yükseltmeye başlar. Kaya yükseldikçe ayı tırmanmak için uğraşır ve o sırada pençeleriyle kayada izler oluşturur. İlginç yapısının bu şekilde olduğuna inanırlar. Kaya sonunda o kadar yükselir ki kızlar bu gün ülker takım yıldızı olarak bildiğimiz 7 yıldıza dönüşür. Bu hikayeye cosmosda da yer verilmiştir. 


Peki ama ismi neden şeytan kulesi? hakkında uydurulan efsanelerle hiç bir ilgisi yok bu ismin.

İsmi tamamen bir yanlış anlaşılmaya dayanıyormuş aslında. Lakota yerlilerinin dilinde "vacomsika";   "kötü ruh, kötü tanrı" gibi anlamlara geliyormuş, ona çok benzeyen bir diğer kelime ise "vahancsika" imiş ve bu kelimenin anlamı da "kara ayı" demekmiş, şu hikayedeki ayı. İşte bu benzer kelimelerde oluşan yanlış anlaşılmalar sonucunda ABD bu çeviriyi devils tower yani şeytan kulesi olarak yapmış ve adı o şekilde meydana gelmiş. 

Gerçek oluşum sebebinin ise bir yanar dağ faaliyeti sonucu olduğu düşünülüyor. Çevresindeki altıgen şeklindeki sütunların oluşumunu da çevresindeki zayıf kayaçların çözünerek sadece şu an görünen güçlü kayaçların kalmasına bağlıyorlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar