Bir Zamanlar Afganistan - Libertine

Bir Zamanlar Afganistan

 Günümüzde Afganistan

Günümüzde Afganistan kelimesini duyunca aklımıza düzensiz, ilkel, kadınların neredeyse hiç bir hakka sahip olmadığı hatta birer mal gibi alınıp satıldığı, terör örgütlerinin cirit attığı vahşet dolu bir ortam gelmekte. Ancak Afganistan her zaman böyle biryer deildi. Afganistan da tıpkı bizim gibi bir zamanlar, modernize olmak için mücadele ediyordu, cumhuriyeti de kurmuştu ancak daha sonra bu cumhuriyet onların sonu oldu.


Afganistan Nasıl Bu Hale Geldi ?

1970 lerde Afganistan cumhuriyeti ilan etti, ancak pek çok müslüman ülke gibi o da cumhuriyeti nasıl kullanacağını bilmiyordu. En büyük hatası SSCB ye yakınlık göstermesi oldu. SSCB heryerde komünizmi yaymayı hedefliyordu, bunun için daha yeni cumhuriyeti ilan etmiş olan Afganistan da Komünist bir parti kurulmasını sağladı. Komünist bir partiye oy veren mutlaka olacaktı ancak iktidara gelmesi için yeterli deildi. Bu durumu bilen SSCB ajanları aracılığı ile zaten demokrosi ve seçimler konusunda acemi olan Afganistan toplumunu kandırarak Komünist partiye seçimi kazandırdı. 

Halk bu seçim sonucuna inanmıyor bu yüzden ayaklanma olabileceğini ön gören iktidardaki komünist parti SSCB ile bir anlaşma yapıyor. Anlaşma şöyle; "Eğer bir gün herhangi bir muhalefet iktidara karşı ayaklanma gerçekleştirir ise SSCB komünist partisinin kuruduğu hükumete yardım edecek ve Kabil başkente kadar askerini gönderebilecek." Bu anlaşmayı gören muhalefet ayaklandı, bunun üzerine SSCB de harekete geçerek Kabil'e kadar girdiler. SSCB Afganistan'a yardım ettiğini söylese de aslında işgal etmişti. Bunun üzerine muhalif kesim mücahitler adı altında bir örgüt kurdu ve dünyadan destek istediler. Yaklaşık 8 yıl savaştılar, büyük kayıplar yaşayan SSCB sonunda Afganistan dan çekildi.

SSCB çekildi ancak bu seferde ülke ikiye ayrıldı. (%70) Taliban (%30)Şahamed  adlarındaki iki örgüt ülekeyi paylaştı. Ülkedeki bu bölünme nedeni ile sürekli olarak bir kaos ortamı hakimdir.

Daha sonra sahneye yeni bir isim çıktı. Bir rivayete göre; ABD tarafından yetiştirilen özel bir ajan olduğu iddia edilen Usame Bin Ladin bölgeye geliyor ve radikal islamcılık yaparak bölgede büyük bir kitleyi etrafına toplamayı başarıyor. El Kaide adında bir örgüt kuruyor. Daha sonra 11 eylül ABD olayı yaşanıyor. 

Bu olay üzerine ABD suçlu olarak Afganistan'ı gösteriyor ve Afganistana giriyor. Afganistan'ı kontrol altına alan ABD 'nin buradaki asıl amacı ise Afganistan' da çılgınca üretilen uyuşturucu trafiğini kontrol edip kendi lehine çevirmektir.

Yorum Gönder

1 Yorumlar